如果有間咁正的睡房,誰還要睡覺?

Posted on March 21, 2014 By       10,410

 

細個成日幻想有間好靚好靚的睡房,最好有埋最愛的韆鞦同滑梯,唔使出街都可以玩餐飽。但人愈大,發現依個夢想真係無咩可能在香港實現,無法啦,香港的房屋咁細,仲擺韆鞦同滑梯,咁瞓邊呀!?嗚……我真係好羡慕外國小朋友有間咁大咁靚咁超現實的睡房呀!

 

一、放一艘海盜船在房中又如何?

 

間房又大,樓底又高,放艘海盜船無難度!

 

爬上木梯、經過吊橋,就入到海盜船喇!(木梯旁仲有個監獄!XD)

 

架海盜船外形逼真,入面都唔馬虎,有瞭望台同方向舵!

 

仲有條繩索,可以從海盜船瀡返落地面。

 

二、這是童話世界嗎?

 

柔和的粉色系,大樹、花狀的燈,這裡是小仙女住的地方嗎!?

 

床邊仲有可愛的花花菇菇,太超現實了!

 

三、在睡房裡入住樹屋!

 

每晚爬過依道梯,就可以進入樹屋喇!

 

房外仲有個韆鞦,好想玩啊!

 

四、爬高爬低空中樂園

 

這間睡房可算是最貼近現實的一間,特別之處在於有好多地方讓小朋友爬高爬低,天花板還垂下了一對吊環,讓小朋友練臂力!

 

房入面有兩條樓梯,可通往下格床和上格床之餘,還可以爬上閣樓玩耍,有得爬來爬去,小朋友至愛!

 

房子樓底高,放了碌架床以後,還有空間建閣樓,讓小朋友擁有自己的小天地。

 

資料來源:
http://www.toxel.com/inspiration/2012/01/09/tree-house-bedroom/
http://www.mytropolisdesign.com/nursery/girl-nursery-ideas/
http://twincitiesremodeler.com/wp-content/themes/KDB/gallery-detail.php?set=72157626451510404
http://designbykalle.dk/case/bornevaerelse-til-to-drenge/#

蕭栽
熱血編輯部成員! 永遠十八歲之八十後人妻!