親子廚房:有機沙津

Posted on March 19, 2014 By       2,779

今日小小豬又有一個小任務,就係變身小廚房,整有機沙津啦!

 

其實自上次參觀過有機農場之後,都愛上咗食沙津菜,每次外出去餐廳食飯時,都一定要Order一份沙津菜。今次有機會一試由「親子王國環保教育基金」的「餘樂植物工廠」推出嘅沙律菜,好鐘意親子王國環保教育基金個公仔,好可愛呀!

 

依啲沙津菜係運用水耕種植技術,在室內無污染的環境控制下種植出新鮮的日本沙律菜,過程完全不會使用農藥,由播種至收成只需20天,由於不受風吹日曬嘅影響,所以更能確保質素,等我地可以食到新鮮同無污染嘅菜呀!

 

每杯沙津菜以無菌品質包裝,真係一打開就食得呀!一杯沙津菜二十蚊都唔洗,入面有四種唔同嘅菜種,包括:羅馬生菜、橡葉生菜、紅水菜同綠水菜。

 

既然我有咁多靚靚沙津菜,咁我就買咗啲蕃茄仔同芝麻醬,同小小豬嚟個親子樂,一齊整沙津食啦!

 

依個小小豬整起上嚟又幾似模似樣哦!每樣菜都落啲先。

 

加啲蕃茄仔。

 

最後加埋芝麻醬。

 

食得啦!睇吓小小豬食得幾滋味!

 

沙津菜好味價格又唔貴,而且「餘樂植物工廠」以即訂即收割的方式售賣,訂貨時間只需一星期,所以有機會都要訂返啲返嚟再食過呀!

 

「餘樂植物工廠」
除咗有介紹之外,仲有訂購表格同參觀活動呀!
網址:http://www.baby-kingdom.org/FunnyHydroponicFactory/

KinseyMaMa
發掘新點子,製造優質親子時間。