【教壞細路系列】數三聲好停 之 三聲之後又三聲

Posted on February 26, 2014 By       1,329


【蕭栽見聞】巴士上,一個年約三歲的小朋友做著一些媽媽不喜歡的事情,媽媽語氣認真地說:「我數三聲好停喇!一……二……三!」小朋友依然固我,繼續原來的事,這時媽媽又用同一語調說:「一……二……三!」小朋友還是聽不到媽媽的「最後通諜」,於是媽媽再數「一……二……三!」最終……

 

Sorry! 呃咗你入嚟,其實我唔知最終結果係點,因為正所謂「三三不盡」,依三聲可能係直到永遠,而喺永遠面前甚是渺小嘅我,已經係某個平凡街口轉角嘅巴士站落咗車。

 

不過…… 我有個疑問,既然要數咁多次三聲,點解唔一開始就講「我數三百聲好停」呢?

 

「一……二……三……四……五……六……七……八……九……十……十一……十二……十三……十四……十五……十六……十七……十八 …………………………………  三百!」

 

其實,計我話,教小朋友最緊要講得出做得到,講咗又做唔到,咪即係畀小朋友知自己講嘅野係廢話唔使聽?無面就事小,小朋友唔再相信自己講嘅說話就事大。

 

又再其實,小朋友有時真係唔明大人做咩無啦啦叫佢停架喎,仲要得三聲嘅緩衝時間咁短,你咁樣同老師對學生講” Time’s up! Pens down”有咩分別呀?你知唔知個學生仲有好多野想寫落份卷度架?你而家話停就停,真係好殘忍、好無人性呀!嗚嗚…… (蕭栽回憶往事一時感觸……)

 

講返正題先,與其咁孤寒畀得三聲時間小朋友,不如下次試下畀三次佢,叫佢做多三次一定要停止 (最好解釋多幾句啦!)。佢都係唔停要點?依啲你諗你喇!畢竟個小朋友又唔係我嘅~ (不負責任mode)

 

(以上純粹蕭栽個人見聞及感想,如有冒犯,請你食飯。)

*********************************************************************

各位媽咪喺對小朋友講「數三聲好停」之前,其實有無諗過小朋友唔停的話要點做呢?大家分享下丫!

蕭栽
熱血編輯部成員! 永遠十八歲之八十後人妻!