小訓練 – 培養圖形空間感

Posted on January 1, 2014 By       3,642

今日同小小豬玩咗個小遊戲,睇吓佢玩得幾開心!其實依個小遊戲係同圖形空間有關,教我哋玩嗰位姑娘話,小小豬依個年紀係需要加強對圖形空間嘅訓練,咁對日後空間概念都會有幫助,所以就教我哋同小小豬玩啦!

 

其實依個小遊戲都好易玩,依照咭紙上的圖形指示,放上不同形狀就完成啦!教左一次之後,小小豬就好鐘意玩,仲好專心又認真添!

 

砌啱左睇吓佢幾開心!

 

其實姑娘話卡紙上砌的都係屬於初階,不過亦都係適合小小豬依家嘅程度。不過如果再大個仔多啲啲,應該係可以於空白位置都可以砌出圖形,咁先係成個空間概念最好嘅練習。

 

雖然姑娘話小小豬依個年紀係未適合,我地都有同小小豬試吓加強難度,當然係唔成功啦!我都明白始終未到合適年紀係唔可以迫,所以都慢慢嚟啦!等小小豬玩多啲、練習多啲,加上佢又咁鐘意玩,相信好快就會識依個玩法啦!

 

從遊戲中學習都幾好呀,既可以玩又可以學到嘢,真係可以話係WIN WIN雙贏呀!等我搵多啲唔同類型小遊戲,再同小小豬再玩先得。

KinseyMaMa
發掘新點子,製造優質親子時間。