FisherPrice出 iPad櫈 有人鬧爆有人讚

Posted on November 29, 2013 By       1,264

【外國消息】玩具商FisherPrice最近推出了一張為初生至幼童而設的椅子,卻引來一眾爸媽在網上熱罵!事關這張名為「Apptivity Seat」的椅子,係將iPad同椅子結合,寶寶頭頂上方架了一個iPad套,等父母可以放iPad入去,讓寶寶邊坐邊玩iPad。

 

FisherPrice形容這張椅子是安撫、娛樂、科技三合一,可以同BB一齊成長。仲建議家長下載啲有柔和聲音或者顏色對比鮮明的apps畀BB玩,以幫助BB發展咁話。

 

依個產品一出,即刻有家長去FisherPrice的facebook留言,話感到好震驚,認為初生到幼童階段,應該透過同人接觸去刺激腦部發展,而唔係iPad!仲話FisherPrice可恥!

 

不過另一方面,都有父母覺得張櫈好好,「我的BB好鍾意引人注意同喊,依張櫈可以幫我滿足BB的需要。我先自拍了一段影片,然後放入iPad,當BB坐喺櫈度時就可以不停播畀佢睇,咁佢就唔會扭計。」

 

依張櫈係好係壞真係見仁見智,不過美國兒科學會就話,兩歲以下的小朋友最好唔好接觸電子熒幕,因為一歲前係小朋友腦部發展的重要時期,依個時候最好多啲同人互動,而不是對著電子熒幕。

 

FisherPrice Apptivity Seat
http://www.fisher-price.com/en_US/brands/babygear/products/78030

 

資料來源:
http://www.parentdish.ca/2013/11/28/baby-stuff-ipad-chair-for-newborns-faces-backlash/

蕭栽
熱血編輯部成員! 永遠十八歲之八十後人妻!