Ashley、Hilary、Whitney原來係男仔名!?

Posted on October 20, 2013 By       2,403

【外國消息】如果今時今日有個男仔叫Ashley、Hilary又或Whitney,你可能會覺得古怪,講真,你接唔接受到你隔離位男同事或屋企那位先生叫Ashley先?但原來曾幾何時,這些名字全都是男生專屬,女仔用才奇怪呢!

 

不過隨著時代轉變,名字界都來個大逆轉,18世紀時曾經是100%男生專用的名字,到今天已變成100%女生專用,如果你正為你的小Baby想名字,快快來參考一下吧!

 

八十後人妻筆者小評:雖然話以上名字現今大多係女仔用,不過都仲有男仔會改這些名的,就好似英國球星Ashley Cole同美式足球員Whitney Mercilus等等。

 

資料來源:
http://nameberry.com/blog/unisex-baby-names-names-that-morphed-from-blue-to-pink

蕭栽
熱血編輯部成員! 永遠十八歲之八十後人妻!