【提高免疫力】虎乳靈芝黨參燉豬腱

Posted on February 8, 2018 By       853

SONY DSC

依排天氣咁凍,加上又流感咁利害,真係一不小心就好易感染傷風感冒,到時就大件事了。

所以趁依家就做好預防,除左日常好好照顧小小豬的衣著同加強保持清潔衛生之外,飲多啲強壯體質同埋增強抵抗力湯水,打好個底咁就唔怕好易作病。今次就聽藥材店店主介紹,煲依個既好飲又有益嘅虎乳靈芝黨參燉豬腱啦!

虎乳靈芝對補益肺氣,對提高免疫力都有好有幫助;黨參有補中益氣、固本健脾;百合潤肺止咳;麥冬具清熱養陰、潤肺養胃;海玉竹養陰潤肺作用。(網上資料)

虎乳靈芝 半両、黨參半両、百合半両、麥冬半両、海玉竹半両、南北杏一湯匙、蜜棗2粒、豬腱約$35~

將所有藥材浸洗一陣~

豬腱切塊後汆水備用~

將所有材料放入燉盅內,然後加入1.5L滾水~

然後放入電子燉盅燉3小時~

最後加少少鹽調味~

飲得啦~

燉湯因為有密封住燉盅,所以材料唔容易流失水份,啖湯就自然會突別清香,所以小小豬都話今次啲湯好甜,同平日啲有少少唔同,好似好飲啲哦(哈哈哈…幾時變左一名小食家呀)。

個湯又真係唔難,加上小小豬又鐘意,咁我都唔介意煲多啲俾佢飲,打好個底都病少啲呀!

溫馨提示:
- 黨參屬性比較滋補,所以感冒者不易飲用!
-由於個別人仕體質不同,所以大家記得煲之前了解下自己,如有疑問,請先向註冊中醫查詢!

 

KinseyMaMa
一切以小小豬為中心,讓小小豬擁有一個快樂的童年為目標。同隻百厭豬一齊整嘢食又周圍去玩, 記錄我們這一家嘅生活傻事,讓大家可以陪同小小豬一起成長。