黃浩然拒做怪獸家長

Posted on September 12, 2012 By       1,466

 

小靚模作勢扭黃浩然耳仔

【香港消息】看雜誌報導黃浩然就如「廿四孝老豆」,幫兒子換片、沖涼都試過,更話「當BB出世後,即使畀晒所有時間佢都值得。」黃浩然有子萬事足,自有一套「湊仔經」──以身作則,拒絕體罰。

 

黃浩然不贊成體罰,做好本份,身教即可,不用特別嚴格。他說:「囝囝模仿大人叻,學習速度快,比如他想洗頭便會指著花灑同自己個頭,懂得用身體語言表達自己。如果以『打』既方式教導,怕囝囝有樣學樣,以暴力對待他人。」

 

畢竟是小朋友總有頑皮時候,浩然囝囝都不例外,曾經激嬲DADDY。「即使真係好嬲,好想打佢手掌,都會以其他方式處理,例如罰企,如果佢SAY SORRY,就會錫番。盡可能都唔打。」

 

現時很多怪獸家長自子女仍在娘胎,便已早早預先計畫升學藍圖,望將其送入名門望族之院校,黃浩然反而輕輕鬆鬆讓囝囝成長,「現時有帶囝囝到PLAYGROUP玩,另外,一家大小都喜歡戶外活動,經常帶囝囝到沙漠享受陽光,堆堆沙,玩玩水。」

K仔
熱血編輯部成員!