孕婦點先算補充足夠DHA?

Posted on November 7, 2017 By       1,731

6

最近千金媽身邊有好多朋友都齊齊加入懷孕兵團,有幾個朋友之前聽千金媽嘅分享,喺準備懷孕前半年左右開始休養身體及服食葉酸和藻油DHA,果然,在懷孕初期孕吐嘅情況並唔嚴重,BB陀得好,千金媽都替身邊嘅姊妹們高興。

 

懷孕乃人生大事,千金係我哋屋企人嘅第一個寶寶,所以千金媽懷胎十月時自己與家人都特別緊張,究竟有乜嘢食物要食多d,有乜食物要戒口,唔同人有唔同嘅聲音,回想起當時真係幾迷惘。

 

千金媽懷孕初期,千金爸已經非常嚴謹,舉凡千金媽面前的食物都例必google search 一番:奶茶、咖啡唔飲得,魚生刺身唔食得,最過份嘅一次差點連海南雞飯嘅油飯都唔俾我食,全因佢上網查過呢啲油飯加入嘅香茅對胎兒有害;此外,千金爸更買了一大包合桃要求我每天進食十粒,佢話自從我懷孕後就冇曬胃口又少食魚,恐怕我身體攝取不夠DHA,而合桃含有的脂肪酸攝取後會在體內轉化成我們所需的DHA,所以亦能幫助胎兒腦部發育,等佢聰明啲。

1

合桃味道不夠吸引,千金媽當然不願意每天硬吞十粒。但亦有聽聞DHA 對胎兒發育很重要,所以就決定查證屬實。DHA 之所以咁重要,係因為佢能幫助胎兒腦部發育、眼部神經系統發展,而懷孕第三階段,腦部迅速成長,那時候攝取DHA 就最為關鍵。而胎兒必須從媽媽身體內吸收DHA。

 

吸取足夠的DHA能幫助孕婦於懷孕期間保持身心健康,亦能夠幫助日後出生的寶寶提高手眼協調性、肌動技能和集中能力。可惜的是,研究指出,原來大部分孕婦於日常飲食所攝取到的DHA量只有大概50mg,遠比專家建議的200mg低很多,加上千金媽懷孕後胃口變差,食少咗魚、更枉論乖乖每天進食十粒味道淡淡的合桃。要攝取足夠DHA,唯有揀選安全可靠的DHA補充劑,由於千金媽懷孕期間對味道非常敏感,太重魚腥味的補充劑一定Say No,所以最終選擇了配備天然檸檬味、細細粒容易吞服的DHA藻油丸,每粒蘊含多達200mg DHA,所以千金媽由懷孕初期一直服食至千金6個月大斷母乳為止,眼見千金出世之來一直健康活潑,相信攝取足夠份量的DHA絕對應記一功。

3

#細細粒Enfinitas媽媽藻油DHA是這樣鍊成的
#孕婦愛檸檬味是常識吧
#準媽媽記得每日食一粒呀
#專家建議每日200mgDHA
#DHA
#原生營養組合
#原生營養源自母愛
#InspiredbyMoms