【沖繩親子自駕遊】海洋博公園 x 海豚表演 x 好多海龜 x放電公園 (Part II)

Posted on October 10, 2017 By       859

26217_1507083979Satn

上回為大家介紹咗水族館,超級大玻璃幕睇鯨鯊。今次為大家介紹嘅係海洋博公園免費嘅區域,重點介紹海豚劇場、海龜館及放電繩網陣公園。

講起海豚,喺香港想親親海豚,除咗諗到去大澳坐快艇碰運氣睇中華白海豚之外,就一定係去海洋公園!不過以上都係需要俾錢先有得睇海豚,但係去到沖繩,海洋博公園睇海豚嘅話,係唔洗俾錢就可以睇海豚表演!

離開沖繩美麗海水族館,步行約5分鐘左右就會去到海豚劇場。

搵個好位置坐下慢慢欣賞,未正式開始表演,海豚已經喺池入面游來游去。

而且你亦可以近距離睇海豚,我都係第一次可以咁近睇到海豚咋!!

 

海豚劇場時間表: (表演大約20分鐘)

- 11am

- 1pm

- 2:30pm

- 4pm

- 5:30pm* (加開場次,只限四月至九月)

專心嘅和牛B,睇到海豚躍跳,都感到好興奮好開心!

 

除咗海豚劇場之外,遊客亦可以走到旁邊「海豚灣」參觀海豚觀察嘅免費活動,都一樣可以近距離觀察海豚。

海豚觀察會場次:

10am* (海豚觀察會有可能在海豚劇場或是海豚灣舉行)

11:30am

1:30pm

3:00pm

海龜館

香港未見過館藏,香港要睇海龜都係要去海洋公園嘅。但係海洋公園嘅海龜數目並不多,嚟到呢到覺得畫面好震撼好興奮呢。

佢哋嘅館都盡量配合海龜嘅生活環境,陸上有小沙灘,等海龜產卵嘅季節可以上去產卵

先喺上層地面觀察一下海龜,旁邊有隧道通往海龜館,可以觀察水入面游來游去嘅海龜群。

海龜館入面有好多介紹關於海龜嘅生活習性、海龜嘅資料。

 

仲有海龜嘅骨格標本。

嘩~超多海龜呀!!!!

 

仲有海龜嘅殼,見到個殼大到好似盾牌咁呀!!

 

放電區 – 繩網陣

海洋博公園真係超大,帶住小朋友真係可以玩足一日!呢到有個專區係繩網陣,好多個繩網。

  

和牛B都係第一次爬繩網,算係佢踏出咗第一步啦~

 

 

 

觀光車

 

¥200/日,可以環繞成個公園

¥100/次

*詳情請參閱官方網站

 

嬰兒車

場內亦有嬰兒車借用服務,而且係免費嘅。只需要填寫上簡單資料,姓名、地址、電話就可以了。

停車

海洋博公園設有多個停車場,重點係免費泊車!! 
 
***戶外活動,記得幫小朋友搽密啲防曬、蚊怕水同埋飲多啲水呀。
 
海洋博公園
地址:沖繩縣國頭郡本部町字石川424番地
 


Momo
一直不喜歡小孩的我,突然有一天我很想和老公擁有屬於自己的寶寶。半年內,我便有了屬於自己跟老公的小寶貝。從懷孕到寶寶誕生,這段時間改變了我很多!從不喜歡,去到很喜歡,每天都用心去愛孩子及家人。藉此分享懷孕、育兒心得。