【育兒有感】「三陪」父母

Posted on September 18, 2017 By       1,576

play with kids

早排趁暑假,第一次帶大囡去旅行,近近哋,過澳門。(係,就係剛剛十号風球嗰幾日,無電無水無車無船,周街地下都係玻璃碎)
今次旅行,好能夠體驗到「三陪」對小朋友成長的重要 – 陪玩,陪吃,陪瞓

陪玩 – 我們整個旅行都陪住大囡玩,去了幾個兒童室內遊樂場,輪流陪大囡跑上跑落,爬高跳低,攰過個囡。但見到很多家長只是坐在一旁玩手機,小朋友自己玩,這樣只算是 「帶小朋友去玩」吧。

陪吃 – 平時工作關係,未必可以每天同小朋友同枱吃飯,但原來一餐飯,除了飽肚,還有其他得著。
旅行期間,出外進食,沒有電視,沒有玩具,不准用電話,大家會搵話題傾計,一餐飯,大家交流時間,多過平日一天。

陪瞓 – 小朋友放完電,食飽飽,自然瞓得好。小朋友都喜歡Bed Time Story 睡前故事; 但如果好似我咁唔擅長講故仔,不妨同小朋友Pillow Talk 枕邊俏俏話。傾番今天發生的事情,開心唔開心都講,可以令小朋友習慣分享自己的感覺心聲,有個同父母共享的私人時間。

所以,「陪小朋友成長」,比「帶大小朋友」更重要。

Annie Lee
於醫學美容中心任職營養師主管多年,現為私人執業營養師,主要服務對象為家中三寶: 囡囡和一對龍鳳胎。其他工作包括:幫助人客體重管理、改善血糖、血脂、膽固醇、懷孕前後營養跟進等問題,為多個健康專欄分享營養資訊,以及舉辦健康講座。