【營養之選】蕃茄薯仔洋蔥豬骨湯

Posted on August 14, 2017 By       2,756

DSC05255

夏天都真係幾熱,唔好話小朋友就連我地啲大朋友都冇乜胃口。所以就簡簡單單煲個蕃茄薯仔洋蔥豬骨湯,酸酸地易入口之餘,仲好有營養添。

 

唔好睇呢啲材料看似好簡單,但其實佢地各有功效而且非常有益。紅蘿蔔 – 益肝明目、增強免疫力、降糖降脂;蕃茄 – 生律止渴、健胃消食、涼血平肝、消熱解毒、降低血壓;薯仔 – 保中益氣、健脾胃、消炎;洋蔥 – 防癌抗衰老,所以依個湯仲唔係一款營養齊全又好味嘅靚湯。

 

蕃茄3個、薯仔2個、紅蘿蔔1條、洋蔥1個、豬骨$35

IMG_3115

豬骨先飛水備用,紅蘿蔔去皮切件,洋蔥去衣切塊

IMG_3118

蕃茄去蒂切塊;薯仔去皮切角

IMG_3117

煲內放約2L水,待煲滾後加入所有材料

DSC05233

待再次滾起後,繼續先用大火加蓋煲約10分鐘

DSC05241

然後轉慢火加蓋煲45分鐘

DSC05246

最後加鹽調味就可以飲得

DSC05251

其實蕃茄薯仔湯我間唔中都有煲,不過加埋紅蘿蔔同洋蔥就係第一次,原來個味道就仲清甜,可能就係因為個洋蔥帶起個甜味,所以小小豬都不知幾鐘意飲呀~

 

溫馨提示:
– 由於個別人仕體質不同,所以大家記得煲之前了解下自己,如有疑問,請先向註冊中醫查詢!

 

KinseyMaMa
一切以小小豬為中心,讓小小豬擁有一個快樂的童年為目標。同隻百厭豬一齊整嘢食又周圍去玩, 記錄我們這一家嘅生活傻事,讓大家可以陪同小小豬一起成長。