《登革熱高危,蚊蟲專叮孕婦小孩你要知!》

Posted on August 11, 2017 By       1,348

《登革熱高危,蚊蟲專叮孕婦小孩你要知!》

有冇聽過蚊喜歡吸O型血嘅人?吓?乜蚊都會揀血型去吸?仲勁過驗血型機!又或者蚊鐘意吸男性多過女性?專家話你知,惹蚊唔關你血型定性別事!但你要知道蚊點解成班人一齊個個唔針,就係針你一個,唔係針對,而係你俾錯Signal佢!


 
唔好睇蚊細細隻,佢有比雷達更可怕嘅偵測機制,遠距離同近距離都可以感應到獵物,正所謂知己知彼,想消滅佢,先要了解佢!

知唔知蚊特別喜歡孕婦同小朋友?

 
《登革熱高危,蚊蟲專叮孕婦小孩你要知!》
 

女性在月經期間或者妊娠期間,因為內分泌發生改變,新陳代謝加快,排汗量較多,對蚊子的引誘力較強,較易招惹蚊子。處於發育期的小孩也容易招惹蚊子。

孕婦臨盆前,呼氣量比未懷孕的婦女多五分之一,呼出的潮濕氣體與二氧化碳對蚊子具有較強的吸引力。另外,和未懷孕的婦女相比,孕婦的腹部溫度較高,而體溫越高,皮膚表面的揮發性物質就越多,這些揮發性物質多屬於辛烯醇(octonel),是蚊子喜歡的開胃菜。

濃妝豔抹也比較容易被蚊子叮上,多數化妝品都含有硬脂酸,這是蚊子喜歡的化學成物。

 

七大特徵易惹蚊,睇你中幾多?

 
《登革熱高危,蚊蟲專叮孕婦小孩你要知!》
 

1)肺活量大,反映你呼出幾多二氧化碳,愈多愈吸蚊。

2)體臭汗臭,蚊喜歡臭味,做完運動出完汗又唔清潔就預備俾佢開餐啦!

3)睡相好,如果你訓時郁都唔郁?係好習慣,而蚊亦好喜歡你咁合作。

4)體溫極高,如果成班人一齊你體溫最高,蚊一定選你開餐先。

5)酷愛深色衫,喜歡黑色同藍色嘅你,恭喜你同蚊一樣taste!

6)化妝高手,化妝品有唔少吸蚊成份,化完妝唔單止吸引男人,仲有蚊!

7)喜愛夜蒲,酒精令人體溫上升血液循環加快,不過醉咗吸左你都唔多覺。

 

簡單驅蚊三大方法:

注意衣著

《登革熱高危,蚊蟲專叮孕婦小孩你要知!》

蚊子不喜歡強光,所有蚊子都不喜歡紅光(620~750nm)及紅外線(波長超過750 nm),蚊子也不喜歡橙光(波長590~620nm)及黃光(波長570~590nm)。

穿深色衣服的人提供蚊子喜歡弱光的背景。深色衣服吸熱效果好且會捕捉留住二氧化碳,易招引蚊子。黑色是蚊子喜歡的首選對象,例如斑蚊,最喜停在黑色衣服上,其次是藍綠等顏色。紅外線、紅光、黃光不會吸引蚊子。

蚊子視覺的刺激可左右其飛行方向,當人們衣服是黑色時,衣服反光較暗,適合蚊子的棲息習性。相反,白色衣服的反光較強,蚊子會避開。雖然穿白色衣服無法避免被蚊子叮咬,但蚊子比較不喜歡白色 。因此,穿黑色衣服比穿白色衣服容易被蚊子叮咬。

 

使用花の滴醒神筆

 
《登革熱高危,蚊蟲專叮孕婦小孩你要知!》
 

上文提及過,蚊喜歡臭味,花の滴有三款味道,包括櫻花、蘋果花、綠茶清香,可以減少身體臭味,再配合「純天然薄荷」及「薰衣草香薰油」,薄荷味會使蚊蟲暈昡及減低活動能力,有效令蚊蟲遠離,薰衣草香薰油抒緩壓力、天然驅蚊。

同時花の滴「不含樟腦」,不像其他產品對孕婦構成傷害,更「不含避蚊胺」、「不含酒精致敏成份」,一直要求以天然為本作出驅蚊效果,適合一歲以上人士使用,令媽媽和小朋友唔再成為蚊蟲大餐。

三款味道均能於7-Eleven試用,有興趣朋友可以到場試啱心儀香味再購買。

 
《登革熱高危,蚊蟲專叮孕婦小孩你要知!》
 

走珠式設計不會造成浪費,使用更會滲透薄荷清爽感覺於皮膚。

如果不幸被蚊蟲叮咬,花の滴亦能充當止痕之用,一點即止。

 

改善飲食習慣
 
《登革熱高危,蚊蟲專叮孕婦小孩你要知!》
 

諗都無諗到飲食會關係到惹蚊,事實上少吃肉,少吃刺激性食物,避免酒精,都可以減輕身體體味以及降低體溫。

註冊中醫師石敏棋表示,體溫較高及大汗、愛吃肉的人容易吸引蚊子,體溫高是指患者自身發熱,而濕熱體質皮膚會較多油脂分泌,亦會感到身體在發熱;吃肉則會傷脾胃,因而有中醫所指的生濕邪,化熱就令身體積聚濕熱!

石醫師建議,想止汗可服用麻黃根、浮小麥、 煅牡蠣、 五味子、 糯稻根等中藥;要清熱袪濕則可服茵陳、梔子、 滑石、通草、 淡竹葉、 生苡仁、 黃芩、 黃柏等中藥,需煎煮。

知己知彼,今個夏天,一齊趕絕蚊蟲!

BK Ka姐
育兒家庭鎖事,都關我Ka姐事~!