【父母教室】同BB玩都有學問?

Posted on June 12, 2017 By       47,604

20170612_PLAY03

大家會係bb幾大嘅時候上playgroup?幾個月?一歲?唔會兩歲喇掛?我識好多媽媽都會9個月至一歲左右就俾bb上playgroup。至於我家大dir已經9個月大,完全無上過playgroup,咁啱有個同月媽媽group有人肯搞一次音樂playgroup,我梗係無放過啦⋯⋯

 

我玩具就買咗好多,人地俾又有好多,至於點同bb玩我就真係原來有好多野都唔知,嗰日就學咗好多同bb玩嘅技巧,可以同大家開心share,希望大家都活用技巧,同bb一齊有happy playing time~

 

1. 兒歌要同bb一齊唱

無論你係靚聲王定走音王,都要同bb一齊唱,因為bb最鍾意爸爸媽媽嘅聲音,即是你把聲喺bb心中永遠係最好聽嘅,所以一定要俾bb聽到你唱歌嘅聲,佢都會好有安全感架。

 

2. 陪做動作

無論你覺得幾低b都請跟小朋友一齊做動作,小朋友見爸爸媽媽一齊做投入感會大d,同埋bb會無咁驚架。

 

3. 要俾bb自由發揮

即是你可以示範俾bb睇點玩,但之後就要放低俾佢自己玩,唔好下下捉住佢隻手,甚至可以好似今次個搞手媽媽咁,預備一堆可以發唔同聲嘅樂器,由得bb自己攞嚟玩,唔好以為預備道具好似好難,其實屋企好多野都可以攞黎玩,eg 鐵碟、搖鈴etc,最緊要嘅唔係你放咗d咩係箱度,而係你放手俾bb用自己嘅方法玩(咁當然你唔好放d有危險嘅野落去任佢玩啦,同你最好就睇住佢啦)。

20170612_PLAY01

 

4. 要俾bb接觸多d不同嘅質感

其實bb可以透過視覺、聽覺同觸感受到刺激,進而刺激感官發展,所以平日俾bb玩嘅玩具最好有不同觸感,觸覺會刺激到bb的神經系統,特別是大腦的神經系統,進而產生整合和成熟化的作用。

 

希望你睇完都會同bb都享受親子玩樂時間,講到底,父母同bb一齊玩bb就最開心啦!

 

附上玩玩照片一張,咁多bb一齊玩都幾正!

20170612_PLAY02

 

Dir媽
新手媽媽一名,兒子於2016年9月出世,自懷孕開始喜愛搜羅不同類型的育兒資訊,希望與大家一同分享育兒苦與樂。