【社工爸媽自家教】用天然方法幾天就咳好了

Posted on June 5, 2017 By       8,242

20170605_COUGH01

兒子對上一次咳已是去年4月,當時是最後一次食西藥(暫時到今天),一年後咳是因為社工媽媽最近放寬兒子吃了很多甜食,自助餐買1送1,幾個月食咗10次都有……

 

「出得嚟行,預咗要還」,吃加工食品、精製糖多了,身體就透過生病排返走唔好嘅嘢,所以生病了,有晚咳醒了2次。但今次不用吃西藥戰勝了咳咳咳,超開心!

 

為什麼開心?因為以社工爸媽的理解,生病係幫手將身體唔好嘅嘢,例如毒素、病菌排走,西藥會壓抑症狀,會比較舒服,但卻沒有處理身體裡面的毒素、病菌等,繼續留了在身體裡面,這個理論可以解釋有些人為何食西藥會容易再病,甚至短期內再病。

 

社工媽媽用了以下方法處理兒子的咳:

1. 安排兒子7點就上床瞓覺

2. 唔比食任何加工食物,只吃新鮮的有機食物、戒曬甜食等等

3. 完全唔出街,在家休息

4. 煲有機豬肉粥加一片大約1蚊咁大的薑片

5. 推天河水,左手右手各100下

20170605_COUGH03
6. 只飲暖水,室溫水也不飲

7. 用天然高質素無溝嘢的精油

8. 禱告

 

社工爸媽自家教手記
謝麗敏姑娘,註冊社工,16年青少年及兒童服務經驗,曾獲新秀社工獎。 育有一子5歲,在產房第一次見到兒子時,就只想兒子健康和快樂,因此兒子沒有上學而是自家教-homeschool。