【祛濕解毒】牛大力土伏苓茶

Posted on May 11, 2017 By       7,771

01.jpg

依定天氣都帶點濕濕笠笠,都係時候要煲多啲祛濕解毒嘅湯水。講到最好嘅祛濕湯就一定係牛大力土伏苓,我之前都有煲過牛大力土伏苓粉葛豬骨湯,由於帶有啲豆味,所以小小豬就唔算鐘意飲,只你應酬式飲左一碗。



前日帶小小豬去興趣班時,等放學嘅時候行過食材店,店主姨姨教緊其他客人煲牛大力土伏苓茶,話煲出嚟有益之餘,甜甜地又有蔗味,絕對啱各位大小朋友。見佢講到咁正,所以我又買一份嚟煲俾小小豬飲啦~

上次我煲嘅牛大力同土伏苓就係濕貨(即係新鮮嘅),今次嘅就係用乾貨(即係中藥材店嘅),我都發揮問題少婦咁不停問店主姨姨兩者有咩分別,原來乾貨(即一般嘅藥材店買到嘅各材料)就係經過切片晒乾或者先蒸熟再曬,咁佢就冇咁寒涼,適合唔同體質嘅人仕,尤其更加啱小朋友飲呀!

 

材料:牛大力一両、土伏苓一両、糖冬瓜約十條及腰果半碗~

02.jpg

將所有材料清洗乾淨~

03.jpg

煲內放入8碗水~

04.jpg

然後加入所有材料(糖冬瓜除外)

05.jpg

待煲滾後,就可以加入糖冬瓜,然後用大火加蓋煲約10分鐘

06.jpg
最後加蓋慢火煲30分鐘
07.jpg

煲好後先隔去材料,待涼後就可以飲啦

08.jpg

上次飲牛大力土伏苓粉葛豬骨湯就十萬個不願意(因為煲出嚟烏卒卒),不過今次出奇地小小豬勁鐘意飲,飲完一杯再一杯,唔洗一晚就成支500ML完成品俾佢飲晒。

不過其實又真係幾好飲,入口丁點藥材味都冇,仲有勁香嘅竹蔗味,所以唔止小小豬,就連多多要求嘅老公都讚好!

只要兩位老細鐘意,尤其食個係咁簡單又易煲兼好好飲嘅涼茶,我都唔怕密密煲啦!

KinseyMaMa
一切以小小豬為中心,讓小小豬擁有一個快樂的童年為目標。同隻百厭豬一齊整嘢食又周圍去玩, 記錄我們這一家嘅生活傻事,讓大家可以陪同小小豬一起成長。