【親子遊】滙豐七人欖球地帶 HSBC Sevens

Posted on April 13, 2017 By       3,520

kim_0413

「國泰航空/滙豐香港國際七人欖球賽」近年都已經Hit爆,每次攪親都好似以為係世界盃咁! 不過今年我都係第一次參與! 因為今年在大球場對面的印度遊樂會設有「滙豐七人欖球地帶」內有「滙豐欖球互動區」免費開放予公眾,所以帶埋芊芊嚟玩吓及感受一下氣氛! WOW

我同芊芊一直向大球場方向行入去,途中已經遇見好多外國人,佢哋一個二個都著到扮鬼扮馬好攪笑!

今日我哋一嚟到就俾我哋撞正著名樂隊Red Hot Chilli Pipers的現場表演

見到芊芊舉起”7″字手勢嗎?

這個欖球地帶都設有「滙豐欖球互動區」,有多個互動遊戲俾小朋友感受一下欖球的樂趣,我同芊芊都唔執輸,一於走去睇睇有咩玩先!

這個要在限時之內將欖球踢中目標鬥多分的小遊戲,對芊芊嚟講就當然有D難度,都係嘗試俾佢感受一下而已。

睇落去好易,但係因為個欖球橢圓形,一踢都唔知飛咗去邊,所以其實都真係幾難架!

頭幾腳芊芊都仲有踢得幾開心,但係踢踢吓見自己踢唔到,開始冇咩心機! 哈哈~

唔踢咁就影吓相啦! 當俾身邊的職員姐姐們抖一抖,佢哋都keep住執波俾波都好攰!

咁都有74分!!! 點計架?

跟住過隔離玩另一個遊戲先,嘩! 見到呢個名好利害喎「匯豐飛撲身影」但係點解英文係”Photo Experience”

聽吓姐姐介紹呢個遊戲點玩先

手拎住個欖球開始要落去海綿池度玩啦…

1……2……3…….我啋….我唏!!

我諗呀芊個樣同我一樣充滿咗疑問…..「就係咁咋?」

依家諗番個英文遊戲名係”Photo Experience”其實係咪講緊我? 原來個遊戲係俾我玩Hahaha!

最後一個欖球考驗,係一個時間挑戰賽。不過芊芊就唔係好夠膽入去玩啦,我哋企喺外面望吓其他小朋友玩就離開了

在「創意小部落」中有樣好啱芊芊玩既小遊戲,好簡單將個欖球掉落去個窿裡面,辛苦了板後執波的哥哥

另外有個小黑板可以塗鴉一番!

其實七人欖球賽除咗欣賞欖球之外,其實留意吓身邊D球迷都係一個Fashion Show幾過癮!

到芊芊最期待的面部彩繪,可能今日天氣有少少熱,同埋哥哥唔喺度,所以今次冇咩心情畫面,佢選擇咗只畫在手臂上

起初見到周邊的小朋友都係畫花畫國旗之類圖案,以為姐姐唔識畫其他公仔,好在輪到芊芊嗰陣,姐姐翻開圖案冊,有芊芊鍾意的Peppa Pig呀!

芊芊自己揀的Peppa Pig小天使圖案!

旁邊仲有小枱放着些砌圖、顏色筆及填色工作紙俾小朋友玩!

小朋友玩得開心,大朋友都同樣興奮,因為那邊廂賽事開始,超好氣氛!

我哋玩到咁上下就去到美食村醫醫肚!

又遇上超爆笑的球迷服飾

我哋叫咗好多嘢食慢慢喺度撐枱腳!

臨離開之前在美食村旁邊有個自拍區,突然有個咁本土色彩的彩虹村籃球架背景,BTW影番張入樽相先!

職員仲送我哋一隻吹氣手指指!

居然俾我哋遇上香港欖球代表隊吉祥物「衛比」,難得野生捕獲到佢梗係要同佢影番張相啦

呀劍評分: 8分

呀劍評語: 一年一度盛事,卻係今年第一次參與。雖然我哋唔係去大球場欣賞賽事,只係喺「滙豐七人欖球地帶」都感受到超強氣氛,仲可以同小朋友喺互動內玩遊戲,而且係免費入場,算係一個不錯的下午節目!

滙豐七人欖球地帶 簡介
香港最大型、最刺激的體壇盛事「國泰航空/滙豐香港國際七人欖球賽2016 」將於4月8日正式揭開戰幔,欣賞精彩賽事的同時,各位欖球迷更要密切留意「滙豐七人欖球地帶」各項精彩活動!「滙豐七人欖球地帶」今年將於4月8日至10日期間,在香港大球場對面的印度遊樂會免費向公眾開放,讓公眾與滙豐一起近距離感受七人欖球狂熱!

(以上資料更新至文章當日)

kimfamilytravel
我不是甚麼旅遊達人,我寫的也不夠全面,只希望記下太太跟小朋友的點點滴滴,藉此也可跟大家分享些心得!