轉奶粉的抉擇

Posted on March 2, 2017 By       3,942

20170302_POWDER01

上次講過説好了的母乳對初生嬰兒有幾好,但都要視乎不同情況而選擇是否繼續餵母乳。如果要揀初生嬰兒的奶粉又點好呢?中途轉奶粉又點算?

 

最初LuLu由母乳轉奶粉係跟返醫院食開果隻,但食左一排,就覺得佢容易咳同多痰。之後聽朋友講有隻貴奶粉好好,講到好似BB食完識飛天同唸英詩禁。有幾貴?本身食開250蚊一罐,貴果罐要500蚊。嘩!以一星期食一罐計,一個月最少2000蚊,簡直係奶粉中的豪宅,平民嘅Lu爸為左LuLu個肚仔都硬着頭皮去試左兩個月。結果呢?LuLu啲便便都係唔靚。

 

即係貴野未必好,Cheap野未必衰!又要轉奶粉。當然每次轉奶粉都要比BB慢慢適應,新舊奶粉要互相漸進交替,唔好一下子換新。其實奶粉可以多問不同用家意見,及從以下角度參考:甜度、上火程度、便便狀況、有冇敏感反應…等,當然都要視乎唔同BB的體質有所調整。

 

Lu爸
80後hea爆廢青LU爸,婚後終日沉迷電玩。為了迎接新生命的來臨,開始寫下日記,待孩子長大後回顧。留給一份心意,而不是一份負擔。