【親子遊】葛量洪號滅火輪展覽館

Posted on February 10, 2017 By       5,305

C0

自從上次為JOBSjunior拍攝宣傳片扮演過消防員之後,朗朗就愛上咗消防員呢份職業喇!對於消防員一切有關嘅資料都感到好有興趣,有見及此,不如去一趟滅火輪參觀啦!

 

葛量洪滅火輪曾經為香港進行過多次海上救援工作,而家已經光榮退役,改裝成為展覽館喇!船上嘅消防設備同房間仍然保留著,展覽館以海上消防歷史為主題。事不延遲,我哋馬上登船睇下囉!

 

滅火輪附近設有波浪形水池,似乎係想形造番航行時候嘅海浪,可見設計都花咗唔少心思。

 

通過小橋便到達滅火輪,晴晴同爸爸快人一步上咗船,樣子幾咁得戚?心情一定好興奮啦!等埋我呀!

 

展覽館位於鰂魚涌公園,靠在海濱沿岸,響呢度仲可以欣賞埋維港景色,一舉兩得!哈!

 

紅色嘅係消防栓,用嚟撲救船上有可能發生嘅火警,要配合埋消防喉用先得㗎!

 

透過潛望鏡,可以睇到機房內嘅兩部柴油主機,晴晴都好雀躍想望下呀!

 

不如我哋逐間房睇下囉!第一間參觀嘅係餐室,消防員就係響呢度開飯㗎喇!

 

由此路落去就係船員休息室喇!

 

滅火輪就好似一間流動消防局咁,消防員每間當值24小時。休息室係畀消防員當值日使用嘅!有6間房,每間都有上下格床。

 

洗滌室設有廁所、洗手盆等設備。而廚房就有廚具、煮食爐,仲有餐具。唔知佢哋每餐係食啲咩㗎呢?

 

船頭同船尾都有兩個通風口,係一組活動裝置,可以因應唔同嘅風向而轉動,令船艙內嘅空氣保持流通。

 

呢部係尾錨機,當船響海面拋下船錨嘅時候,為免船隨風或海浪擺動,就會用佢嚟拋下尾錨,用嚟固定船嘅位罝同方向。

 

救護室有擔架、床、藥箱等設備。

 

嚟到呢間房,可以透過膠地板望落船艙,好得意呀!不過如果有畏高嘅朋友就要注意喇!

 

呢間係辦公室,有枱、有梳化,如果消防員入晒嚟開會都幾壯觀喎!

 

通過船頭嘅樓梯可前往救火層甲板。嘩!有大火呀!晴朗消防隊正為火警射水!

 

當消防員需要去較高位置灌救船火嘅時候,就要上去水炮高台喇!不過控制室同水炮台無開放公眾參觀,所以就響呢個角度欣賞下啦!

 

我哋又長知識喇!Yeah!

 

參觀完滅火輪,到最下層仲多資料睇。船尾個螺旋槳好巨型呀!

 

消防用具展示。

 

葛量洪號嘅模型,朗朗睇到流晒口水,如果可以帶番屋企就好囉!

 

由於舊式滅火船無論裝備、航速同射水量都好難應付複雜嘅救援工作,就係因為咁,葛量洪號就誕生喇!葛量洪號嘅海上救援包括咗大小船隻嘅火災、颱風襲港期間嘅海上災難以及飛機事故墮海等工作。

 

 

第一次咁近距離去望一隻船嘅船底,覺得自己好渺小呀!船頭位置嘅刻度同船錨都清晰可見。

 

參觀完畢,要離開喇!回程嘅時候,不妨多留公園一陣,享受大自然風光。

 

未有「葛量洪號」滅火輪之前,香港只有小型嘅滅火船。「葛量洪號」嘅出現,標誌住滅火輪隊伍響質量方面嘅提昇。

 

「葛量洪號」服務至2002年光榮退役,確實為香港服務咗近半個世紀,而家已經由「精英號」滅火輪取代喇!

 

「精英號」嘅排水量有六百多噸,配有電子自動滅火系統,水炮射程達150米,主要負責撲救發生響大型船隻嘅火警。係現時最先進嘅世界級專業滅火輪嚟呀!

 

展覽館除咗帶畀我哋香港海上救援歷史嘅認識外,仲可以實地登船參觀唔同嘅設施同設備,真係大開眼界!能夠滿足朗朗對消防員知識嘅求知慾之餘,我哋大人都識多咗嘢,可算係一個親子閒遊嘅好去處呀!

 

葛量洪號滅火輪展覽館

地址:香港鰂魚涌公園內

開放時間:星期一、三至日 上午10:00~下午6:00

*聖誕節前夕及農曆新年除夕:上午10:00~下午5:00

*星期二 (公眾假期除外)、農曆年初一及二休館

費用:免費入場

網址:http://www.lcsd.gov.hk/CE/Museum/History/zh_TW/web/mh/about-us/fireboat-alexander-grantham-exhibition-gallery.html

 

晴朗媽媽
晴晴、朗朗是我的一對寶貝,就讓我和晴、朗一起為大家發掘更多親子玩樂資訊,那便天天都是晴朗天啦!(≧∇≦)