【母乳媽媽】飲出豐盛母乳路

Posted on November 15, 2016 By       8,684

20161115_breastfeed01

打從知道懷有臭豬B起,我已同老公溝通,表示我會以母乳餵養臭豬B,而當下老公亦表示會全力支持,因為老公都明白母乳比奶粉更符合小朋友需要,而且營養較為豐富,更可以加強小朋友免疫能力。老公仲身體力行,陪我買母乳用品添。

 

但當懷著臭豬B到五、六個月嘅時候,我曾經試過被長輩勸阻餵母乳,當中嘅對話令我感覺有如被潑水一樣,對話如下:

A:長輩 C: 我

A: 你第時想餵人奶呀?

C: 係呀,因為知道人奶對BB嘅免疫力好啲,會健康啲,而且營養都好啲。

A: 嗯,但係都餵唔到好耐。你打算餵到幾時?

C: 如果可以至少餵到一歲啦,會比較好呀嘛!

A: 嗯,頂多咪到三個月。

C:(搶答)我想試下餵到一歲!

A:畀盡你呀咪餵到半年,咩都夠啦,你邊有咁多奶呀?

C: ……(無言,只能以笑相對)

 

而另一次被打擊係發生係BB出世後因黃疸而照燈,長輩A不停叫我買奶粉,話臭豬B食唔夠所以黃……

 

到臭豬B滿月,我再聽到另一位輩份更高嘅長輩同我講以下對話:

B:點呀?餵人奶辛苦嘛?

C:唔辛苦,最緊要BB好啫。

B:諗住餵到幾時呀?

C:如果可以想餵到一歲啦!

B:嘩!一歲!餵到三個月好啦,唔係會好痴身架!記得啦,餵三個月夠啦!

C:……(無言以對,而且我開始有少少黑面)

 

先澄清一下,我媽媽都非常支持我餵母乳,因為我同細佬都係飲母乳餵大嘅,所以媽咪都覺得我嘅決定同選擇係啱嘅!至於對話中既A同B係邊個,我亦唔想多提。

 

我想話:我而家係一個「富媽媽」,我復工後一日只泵四次每日「產量」仍然有四十幾安。我為咗唔被人睇低,係臭豬B出世之後都一直密密埋身餵,直至復工前個幾星期先轉做「泵媽」。為咗保持及提升奶量,我一直都盡量休息同應食得食(遇強越強系統已經被啓動)。

 

除咗平時多飲水或湯水以外,我發現有三樣飲品對我來講係可以做到提升奶量嘅效果!

 

1. if 椰青水

20161115_breastfeed03

早係孕後期已經開始飲,既可清胎毒又清潤,原來產後飲更加可以增強奶量, 所以真係一種唔錯嘅飲品!

 

2. 牛油果鮮奶加蜜糖

呢一款飲品需要自家製,而材料好簡單:牛油果半個或一個、鮮牛奶一盒至兩盒、蜜糖適量。

做法:

1. 先將牛油果切開去皮。

2. 將牛油果放入攪拌機攪勻。

3. 將鮮牛奶加入,同牛油果一同攪拌。

4. 最後再加入適量蜜糖就可即時飲用。

** 如果唔想飲凍飲,可以係打勻晒之後拎去加熱,係飲之前先加蜜糖都得架**

 

因為牛油果唔係個個都接受到佢嘅味道(包括我),所以我會落多啲牛奶同蜜糖去沖淡佢原有嗰種青草味。如果接受到牛油果的話,其實就咁食已經有增奶功效,但可惜我真係接受唔到,所以就只好將佢打成汁一齊飲。

 

3. 黑麥汁

20161115_breastfeed02

黑麥汁其實係一種天然素食品飲料,味道香甜,有氣,好似汽水咁。黑麥汁含有豐富蛋白質、維他命、礦物質及天然酵素,能夠減低動脈血壓,增進血糖代謝,而對於餵母乳的媽媽來講,黑麥汁更可產生發奶嘅效用,更可以令皮膚變好,而黑麥汁中既纖維更加以幫助去BUBU添。

 

我雖然唔係日日都飲以上嘅野,但有飲嘅日子脹奶情況真係會快好多。復工前個零星期開始調節泵奶時間,啱啱復工三星期,而家每日都會泵四次,時間分別係: 0700;1300;1930;0000(每次三十分鐘)。好感恩復工後依然保持到奶量,平均每日都有至少四十安,多嗰陣可以有四十六或四十七添!

 

臭豬B嘅糧食(呢度兩枝夾埋十二安)。

20161115_breastfeed04

 

一日奶量夠晒臭豬B食有餘,食唔晒個D仲可以冰起佢,以備不時之需。而家嘅儲備因為已經多到塞滿咗成個冰櫃,所以只好將4月份嘅拎來沖涼,再將新嘅儲起。

 

呢度就係上格雪櫃嘅情況啦,左手邊嘅冰奶會朝早拎出來溶雪,等夜晚同臭豬B沖涼用;右邊個啲就係每日新鮮嘅媽媽奶,會係每次泵完分好晒合適嘅安數,方便返工嗰陣姐姐或屋企人餵(我只會keep住五枝存貨,有多就冰起以免浪費)。

20161115_breastfeed05

 

呢度就係成個 5月份嘅儲備,已經滿晒全個冰格啦,可以話係儲備充足。

20161115_breastfeed06

 

正因為呢個成果,長輩A已經無再出聲提起「買奶粉」呢回事。

 

所以各位雙職媽媽都要加油,我地唔可以被人睇低架!我地自己都未嗌辛苦,長輩們又憑咩阻止我地!

 

傑。斯與晴
在職80後情人節媽媽與元宵節寶寶。新手媽媽細數生活中點滴的動人時光,紀錄及分享育兒小心得。