【自家廚房】消暑袪濕冬瓜湯

Posted on July 13, 2016 By       6,790

IMG_7450

夏天飲咩湯好?梗係一啲既可以消暑又可以袪濕湯水,最重要都係要清清地,所以冬瓜真係一個唔錯選擇。見街市啲冬瓜實在太抵了,四蚊就有大大舊,而且見店員係原個即開夠新鮮,所以就去買材料,煲返個消暑袪濕冬瓜湯啦!

 

材料方面就有豬肉眼$40、冬瓜約一斤、蜜棗4粒(忘記影相..哈哈);雲苓、蓮子、薏米、南豆及荷葉,藥材份量方面你同藥材店職員講大約幾多人飲用,佢就會幫你執份量啦~

IMG_7401

瘦肉洗淨汆水備用,藥材就浸洗一陣

IMG_7403

冬瓜乾淨切件(記得切大舊啲,咁就煲完之後可以食埋啲冬瓜),冬瓜皮、瓜瓤和瓜仁都唔清走,因為加埋一齊煲就可以加強消暑功效呀

IMG_7411

煲內放約3L水,水滾後放入所有材料

IMG_7413

待再次滾起時,先繼續用大火煲約15分鐘,然後加入冬瓜

IMG_7414 IMG_7426

再轉慢火加蓋煲1.5小時

IMG_7438

最後加入少少鹽調味,就可以飲啦

resources-(3)

哈哈哈….同我預期一樣,小小豬都係鐘意飲依款湯,極度自動自覺咁添飲,見佢飲得咁樂意,真係人都開心啲,不枉我咁努力煲湯俾佢飲…哈哈哈!
溫馨提示:由於材料都涉及藥材成分,所以係好因應個人體質,大家記得煲之前了解下自己,或者問下相熟中醫/藥材店職員,呢個湯料啱唔啱自己呀!

KinseyMaMa
一切以小小豬為中心,讓小小豬擁有一個快樂的童年為目標。同隻百厭豬一齊整嘢食又周圍去玩, 記錄我們這一家嘅生活傻事,讓大家可以陪同小小豬一起成長。