【親子旅行】礦工體驗隧道

Posted on June 29, 2016 By       4,715

kim_1

今日經過沙田公園,無意中發現呢度有個礦工體驗活動! 所以就同小朋友停留喺度玩吓。

 

馬鞍山前身其實係一個鐵礦場,活化後的鞍山探索館傳承馬鞍山礦村背後的社會意義及價值觀,教育下一代,所以這段日子期間於沙田公園設置了這個礦工體驗隧道,宣傳一下這個探索館。

於隧道前有一個彷製的石礦車,車上的石礦都做得好逼真!

kim_2

 

有安全帽可供大人小朋友戴上影相!

在隧道旁邊有個工作坊,有義工職員幫助巿民認識咩叫鐵礦!

kim_3

 

原來好多石頭裡面真係有鐵既成份,可以用磁石吸出嚟。

kim_4

 

旁邊都放了幾塊展版,講解鞍山探索館既活化計劃。

哥哥開始做呢個小實驗!首先用鏟將盆裡既沙石裝起落個格沙網度。

較大的沙石就會格起來,含有礦石鐵質的沙石就會跌落盆上。

kim_5

 

較黑色的沙石就是含有鐵的成分。

用一張紙蓋住沙石,然後再拿起一塊磁石吸住,再反轉張紙就會見到D鐵沙,好似一支支針咁呈現出嚟!

kim_6

 

喺呢個小實驗既另一邊有一個小帳幕! 原來有個小礦工體驗遊戲俾小朋友玩。

小朋友要戴住安全帽同埋手電筒,入去黑媽媽既礦洞裡面去搵QR code,再用電話解密將相片Screen Capture落嚟!

集齊6張礦石相就可以換到小禮物!小朋友入去前要先打咭,將匙牌由綠色轉去紅色面,代表有人入咗去礦洞!

kim_7

kim_8

 

我哋一齊合作去搵QR code,然後拎住電話一人Doo…幾個Code,跟住媽咪就幫佢哋Capture低圖片。

其實義工哥哥都好好人,最後我哋應該唔可以喺指定時間內完成,但係佢都俾我哋小禮物!哈哈!

因為當時都冇人排隊,所以義工哥哥都俾我哋慢慢喺度影相。

出番嚟去到義工哥哥面前可以揀一張明信片,同埋揀自己鍾意既圖章印喺明信片背面。

kim_9

kim_10

 

做完礦工我哋就一齊行入去呢條礦工體驗隧道,睇吓當年礦工係如何工作及生活。

裡面既佈置都造得好似當時的環境!

kim_11

 

往前行有其他的展覽,周圍都係用棚架搭出嚟,自己真係好似喺個地盤裡面。

kim_12

 

是次活動係由香港賽馬會「港文化‧港創意」舉辦! 在隧道過後有一個山水‧相逢的展覽。

不過其實我自己就覺得幾奇怪,無端端睇緊礦工,無端端又轉咗講沙田及西貢文化藝術。

kim_13

 

Photo by CANON 5D Mark III,Len | EF 24-70mm f2.8L USM

 

呀劍評分8

 

呀劍評語: 去開沙田公園可以參加這個小玩兒,讓小朋友認識一下石礦的本質,同埋可以玩一個互相合作的遊戲贏取小禮品

 

「礦工體驗隧道」及「礦村兒時玩意」簡介

賽馬會港文化‧港創意今年展覽的焦點之一「礦工體驗隧道」,想體驗「礦村兒時玩意」,包括「瘋狂滾地環」、「牛奶嘜高蹺」等好玩的懷舊遊戲

 

礦工體驗隧道 
活動時間

5月1日至6月5日 逢星期六、日及公眾假期,分4個時段進行︰

時段1︰上午11:30–下午12:30

時段2︰下午1:30–下午2:30

時段3︰下午3:00–下午4:00

時段4︰下午4:30–下午5:30

 

地點

沙田公園結客場
*免費活動,即場參與,無需預先報名

 

遊戲玩法

參加者需穿戴礦工裝備(礦工安全帽及電筒)進入隧道,並於限時3分鐘內尋找最少5張有關礦工礦場的QR code,並截下QR code顯示的圖片,挑戰成功者可於隧道末端換領站換取紀念明信片一張。
========================================================
礦村兒時玩意(已完)
免費活動,可即場參與,亦可網上優先報名

 

活動時間

5月1日(日)15:30-17:30 5月14日(六)16:30-18:00

 

地點

沙田公園露天劇場

 

遊戲玩法

活動集合即興劇場(Theatresports)手法,並創新地加入懷舊礦村的有趣元素,主持人即席與在場觀眾玩劇場遊戲比賽。在這個比賽中,沒有固定的角色與故事,參賽隊伍比拼不同考驗演戲能力及即時反應的遊戲。同時又大玩昔日礦村兒時玩意,激發參加者創意。

 

網上優先報名

https://docs.google.com/…/18QcoSgPCBgDV5tTFmapufhn…/viewform

 

查詢電話

鄭小姐 27802283

 

電郵

[email protected]

 

(以上資料更新至文章當日)

kimfamilytravel
我不是甚麼旅遊達人,我寫的也不夠全面,只希望記下太太跟小朋友的點點滴滴,藉此也可跟大家分享些心得!