【自家廚房】鎮江醋雞翼

Posted on June 22, 2016 By       9,821

IMG_6214

每晚諗煮咩餸都係一件頭痛事,唔想成日都食埋差唔多嘅食物,唔好話小小豬,就連我都有點悶。難得今日小小豬返學前主動提意食雞翼,咁我就即刻上網搵食譜,終於就決定試下依個酸酸甜甜嘅鎮江醋雞翼

 

其實煮雞翼我都係煮得幾密,當然係因為小小豬勁鐘意食,基本上佢一個人仔可以最多食四隻,真係仲多過我呀!

另一個原因就係雞翼真係好易煮,同埋配搭又多元化,最啱我依啲偽大廚扮勁嘛…哈哈哈!

材料:雞翼一磅、紅蘿蔔一條、蒜頭半粒、蜜糖、鎮江汁

 

IMG_6184
IMG_6190

蒜頭拍鬆;蘿蔔去皮以滾筒式切塊。

IMG_6191

下油將雞翼兩面煎至金黃,
然後加入蒜頭兜勻,直至炒至聞到好香嘅蒜頭味

IMG_6197

加入紅蘿蔔塊 ,落鎮江汁料(大約三分二碗嘅份量就可以)

IMG_6201

之後加少少水(大約加至可蓋過啲雞翼),最後加一粒冰糖

IMG_6203

待冰糖溶左之後就可以快手炒勻,同一時間就可以試一試味,有需要可以因應個人口味加鎮江汁/冰糖。

加蓋慢火煮8分鐘(要間中打開望一望,怕會乾水,咁就會好易燶啦),大約至收剩1/4汁料,就可以加入蜜糖,快手兜炒~

IMG_6205

可以開餐啦!
用鎮江汁嚟煮餸我都係第一次,所以初時都好擔心個味道會唔好食,不過原來個汁係酸酸甜甜,幾好食又夠開胃,可以話都幾啱夏天食呀!

IMG_6214

KinseyMaMa
一切以小小豬為中心,讓小小豬擁有一個快樂的童年為目標。同隻百厭豬一齊整嘢食又周圍去玩, 記錄我們這一家嘅生活傻事,讓大家可以陪同小小豬一起成長。