三歲童冷靜救媽 ● 安慰爸爸唔使驚

Posted on November 17, 2012 By       1,146

周爸爸上載三歲半女兒冷靜救媽身影於facebook, 焦點: 小小身軀揹起書包及母親背包

【香港消息】近日,一位爸爸將三歲半女兒「救母實錄」post 上facebook ,事件引起迴響及關注,同時,一個契機讓港父母深入反思「港童」問題。事件小主角三歲半女童Dora(周芷瑜)甚機靈,本周二放學見媽媽在校內嘔吐後暈倒,冷靜地用IPONE致電爸爸,更安慰:「我冇驚呀,我會好好照顧媽咪,你都唔使驚。」其後向教師及社工求助,幸好,周爸爸指媽媽沒有大礙,只因感冒及疲勞引致暈倒,需多加休息。

 

 

周爸爸常帶女兒探訪老人

Dora救母實錄

當日父女電話對話內容:
中午12:03接到來電,是女兒拿媽媽的電話打來的。
Dora(十分冷靜地): 爸爸,媽咪暈低咗啊。佢啱啱嘔啊。
爸爸:你係話媽咪嘔同暈低咗?
Dora(繼續很冷靜地說):係啊。
爸爸:你哋依家係邊度啊?
Dora: 我哋係學校門口。
爸爸:咁你即刻去搵老師,或者校工姨姨,同佢講媽咪暈低咗,叫佢哋幫手照顧媽咪。你唔好驚,爸爸即刻嚟。
Dora: 我無驚啊。我會好好照顧媽咪,你都唔使驚。

 

 

老師到場後,周媽媽稍為回復知覺,Dora在旁為她抹汗及餵飲清水,更當場唱歌跳舞打氣。直至,周爸爸接媽媽回家時,Dora同時背起自己的書包和媽媽沉重的背包,小身軀舉步維艱,但仍嚷着:「好重,但我一定要幫媽咪孭袋。」還扶着媽媽回家去,更對爸爸說:「係學校附近我就搵老師,如果係街上我就搵police,同埋打電話俾爸爸或者打999。我好叻!」

 

 

多讓女兒參與戶外群體活動

教女兒重關愛

當全城爸媽「催谷」孩子入讀名校、全級第一、拿國際獎,周爸爸卻不以為然,他表示自己與妻子一直重視女兒的愛心及照顧人的能力,希望她將來成為一個好人,所以常帶她做義工,讓她學會鎮定、正面及快樂面對事情。他更坦言,這是racing 及 caring 的分別。他們亦按著此理念,成立Givers親子義工隊,希望更多家長讓孩子在開心的環境中成為負責任以及充滿愛心的小孩。

 

 

欲獲得Givers親子義工隊的資料,可到網站www.givers.org.hk

部份資料來源: http://www.facebook.com/TheodoraCTY  (Dora 專頁)

K仔
熱血編輯部成員!