【母乳媽媽】輕鬆餵人奶+湯水篇

Posted on May 11, 2016 By       19,445

 

醫院有一些單張教大家有咩pose餵奶係最舒服的,相信最辛苦應該就係坐著餵啦,因為媽媽會低頭族咁望住BB啜啜啜,日子有功,媽媽條頸就會勞損了……

 

所以大家可以參考下下面張圖的4個pose來餵奶:

20160511_breastfeeding01

 

我個人比較懶,如果可以,我覺得後躺式同埋側卧式應該係最舒服,分分鐘餵到連媽媽都瞓著。

 

仲有就係,大家要留意餵人奶的正確方法,如果唔係媽媽的nipple就會好易損架啦,損左痛的話就真係好難堅持落去餵母乳……

 

正確方法:

1. 抱BB時,BB的頭同身體要成一直線,緊貼媽媽身體,一定要托住BB pat pat

2. BB鼻尖要對住媽媽嘅nipple,而BB下巴要緊貼乳房

3. BB下巴緊貼令其可張大口,深深含入乳房

4. BB下唇會外翻的,多含乳暈

5. 如果做得對,nipple係唔會痛

 

脹奶的時候,擠奶至乳暈柔軟,方便BB含吮。

 

產後大約6小時內開始擠奶給BB,每3小時擠奶20至30分鐘。

 

除了要識餵BB飲奶,定時定候擠奶,我地都要知點樣補充奶水的,醫院都好好,提供了一張湯水notes俾孕婦,大家都可以參考下哦!

20160511_breastfeeding02

 

Momo
一直不喜歡小孩的我,突然有一天我很想和老公擁有屬於自己的寶寶。半年內,我便有了屬於自己跟老公的小寶貝。從懷孕到寶寶誕生,這段時間改變了我很多!從不喜歡,去到很喜歡,每天都用心去愛孩子及家人。藉此分享懷孕、育兒心得。