自家廚房:桔餅止咳茶

Posted on December 16, 2015 By       9,861

resources

其實為清小小豬啲咳同痰,真係好多方法我都有用,我又唔想俾佢食藥,所以唯有煲多啲湯水俾佢飲,希望可以用最簡單同安全健康方法清清佢。

 

正當我打算再次煲係小小豬身上都WORK WORK地嘅蒜頭水時,朋友仔就介紹左我另一個止咳茶,話呢個比較甜甜地易入口啲。

 

雖然蒜頭水小小豬都唔抗拒,不過有啲甜啲易入口啲嘅,又唔難整都值得一試,剛好屋企又有齊材料,所以就即刻煲嚟試下啦!

 

桔餅2個(哈哈..因為上次煲桔餅湯用剩兩粒放左入雪櫃,今次大派用場啦)、蜜棗3粒、南北杏約1湯匙、果皮1小片。

resources-(1)

果皮浸軟刮囊,其他材料浸洗備用。

 

resources-(2)

全部材料放入煲內,然後加入水5碗。

resources-(3)

待煲滾後,然後改用慢火煲大約30分鐘。

 

resources-(4)

之後用匙羹壓下啲材料,等啲味再出啲,然後再煲10分鐘,大約煮成一碗左右啦。

resources-(5)

咁就飲得啦

resources-(6)

當然,第一次煲我都一定會試左味先俾小小豬飲。認真講,入口第一啖都真係幾甜(可能我平日唔太”好”甜啦),不過佢嗰一種甜味又唔太濃,唔會有漲住喉嚨嘅感覺。奇妙地過左一分鐘之後,我會覺得喉嚨位幾舒服,條氣好似都順左好多咁哦!

 

小小豬又點呢?甜甜地佢當然係話好飲啦,轉眼間就飲左大半碗了。飲完之後又真係發覺小小豬啲咳係少左好多,同埋咳嘅時候又冇乜痰聲。最重要係佢瞓著嘅時候全晚都冇咳過,我同佢都可以一覺瞓到大天光啦!(相信好多媽媽係會知道,小朋友唔舒服時,真係連我地大人都冇覺好瞓呢個苦況呀)

 

醒目小小豬飲完之後已經同我講:『MaMi….下次我再咳呢…你都煲依個俾我飲就得啦!』哈哈哈….好明顯佢係鐘意飲依個多啲啦!

 

BTW….雖然小小豬鐘意,但其實我都唔係幾想再煲囉,因為一煲就即係小小豬又要唔舒服啦…唉!

 

其實為清小小豬啲,真係好多方法我都有用,我又唔想俾佢食藥,所以唯有煲多啲湯水俾佢飲希望可以用最簡單同安全健康方法清清佢

正當我打算再次煲係小小豬身上都WORK WORK地嘅蒜頭水時(按此重溫),朋友仔就介紹左我另一個止咳茶,話依個比較甜甜地易入口啲。

雖然蒜頭水小小豬都唔抗拒,不過有啲甜啲易入口啲嘅,又唔難整都值得一試,剛好屋企又有齊材料,所以就即刻煲嚟試下啦

桔餅2個(哈哈..因為上次桔餅湯用剩兩粒放左入雪櫃,今次大派用場啦)、蜜棗3粒、南北杏約1湯匙、果皮1小片~

KinseyMaMa
一切以小小豬為中心,讓小小豬擁有一個快樂的童年為目標。同隻百厭豬一齊整嘢食又周圍去玩, 記錄我們這一家嘅生活傻事,讓大家可以陪同小小豬一起成長。