自家廚房:虎乳靈芝川貝瘦肉湯

Posted on December 2, 2015 By       4,824

resources-(5)

之前買咗啲虎乳靈芝嚟燉雪梨,當時只係用左六片,所以今日再執多少少材料,煲虎乳靈芝川貝瘦肉湯啦。

 

 

虎乳靈芝又咩功效唔多講啦,大家可以睇返我之前虎乳靈芝川貝燉雪梨嘅食譜,我有提及過呀(按此重溫)!

 

今次用左虎乳靈芝、川貝、龍皇杏、無花果、百合、沙參、玉竹、麥冬、蜜棗同埋$40豬肉眼嚟煲~

resources-(1)

除左虎乳靈芝及川貝我之前買落之外,其他藥材只要去到藥材店,同店員講有幾多人飲,佢就會執所需份量,我依度買左大約$38。

將所有藥材浸10分鐘沖淨,川貝先壓碎少少,豬肉洗淨汆水

resources-(2)

煲內放約1L水,將其他材料放入煲內

resources-(3)

水滾後轉用慢火煲約一個半小時

resources-(4)

最後加鹽調味就飲得

resources-(5)

比起燉雪梨,我覺得用豬肉嚟煲嚟得更加好飲,唔係話燉雪梨唔好飲,可能我地都係鐘意飲咸湯多啲啦!

不過煲湯又有另一個好處,就係大煲啲,每人有兩大碗,又可以滿足小小豬依隻湯怪啦!

KinseyMaMa
一切以小小豬為中心,讓小小豬擁有一個快樂的童年為目標。同隻百厭豬一齊整嘢食又周圍去玩, 記錄我們這一家嘅生活傻事,讓大家可以陪同小小豬一起成長。