老豆金句榜 他講完你又講

Posted on November 8, 2012 By       931

【英國消息】許多爸爸會不時在家說出「爆笑」、「串咀」和「癲癲地」的說話, 有人把它們結集成榜, 結果幾乎大家都可以在榜中找到自己爸爸常說的話。 令人會心微笑的是, 佔頭兩位的金句都跟錢有關, 完全反映了爸爸在家中的「重要性」!

調查由影視界大阿哥「二十世紀霍士家庭娛樂」發起, 找來了二千人選出全國「老豆金句榜」, 結果有二十句金句入榜。調查更發現, 過半數的英國人相信, 爸爸平均會有八句經常掛在口邊的說話。

「老豆金句」

  1. 你以為老豆印銀紙架?
  2. 錢唔係樹上生出黎!
  3. 牛皮燈籠, 點極都唔明。
  4. 我好似你咁大時…
  5. 我無訓覺, 只係閉目養神。
  6. 我唔會講第二次。
  7. 你鄉下出黎架?
  8. 唔準駁媽咪咀!
  9. 人地叫你去死你會唔會聽?
  10. 而家D嘢手工真係唔及以前。
  11. 唔準喊!我真係打你架!
  12. 唔好話俾阿媽知。
  13. 唔亂嘥嘢就唔洗買嘢
  14. 唔準著呢件衫出街
  15. 有飯你食已經好好喇!
  16. 唔好買嘢俾我喇。
  17. 做嘢唔好怕蝕抵!
  18. 你大個咗就會知道架喇。
  19. 我食鹽多過你食米
  20. 乖乖地訓覺。

調查發現, 有43%人承認會不自覺說出當年爸爸經常掛在口邊的說話, 應驗了阿爸阿媽的金句之王「你大個咗就會知道架喇。」另外有54%相信自己將會或已經跟孩子重覆兒時常聽的「老豆金句」。

無論「老豆金句」含「金」量有多高, 73%的人都很感激爸爸當年的教誨。

資料來源: http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2228197/Do-think-Im-money-The-phrase-revealed-popular-Britains-penny-pinching-dads.html