自家廚房:咖啡糕

Posted on April 29, 2015 By       5,382

resources-(13)

依排係FACEBOOK見好多朋友仔都整左咖啡糕,所以我又湊熱鬧試下啦!其實今次整甜品都係血來潮,好在屋企有齊所有材料,所以先可以即刻有得整呀!

resources

 

先用1匙凍水開左包即溶咖啡

resources-(1)

 

然後分別加一包鮮奶及一罐淡奶

resources-(2)

resources-(3)

 

依個時候可以先試一試味,如果覺得味道唔夠,就可以因應個人口味加即溶咖啡或糖(因為我唔想食太甜,所以我係冇加糖)。試左個味可以的話,就可以開始準備魚膠粉。

將三分一盒嘅魚膠粉放入兩匙凍水開溶

resources-(4)

 

然後慢慢再加入咖啡液中,慢慢拌勻

resources-(5)

 

最後倒入容器內,就可以放入雪櫃雪到凝固

resources-(6)

resources-(7)

等大約兩個鐘之後就得啦(由於我用玻璃容器,所以雪嘅時就耐啲啲)

resources-(8)

 

之後切開粒粒,我切得比較細粒,因為可以一口粒嘛

Untitled-2

食得啦

resources-(10)

依個甜品就可以話你因應個人口味而決定係唔係成功,因為幾位咖啡愛好者就覺得個咖啡味唔算太濃。不過我同嘉汶表妹都覺得有咖啡味,所以原來咖啡類甜品都唔係易整,各人對咖啡敏感度都唔同嘛!

其實用依個方法可以將咖啡粉改為其作味道,我已經打算下次用綠荼粉或者可可粉嚟整,應該啱大家多啲呀!

 

KinseyMaMa
一切以小小豬為中心,讓小小豬擁有一個快樂的童年為目標。同隻百厭豬一齊整嘢食又周圍去玩, 記錄我們這一家嘅生活傻事,讓大家可以陪同小小豬一起成長。