自家廚房:象仔燜燒杯豆腐花

Posted on February 25, 2015 By       5,543

resources-(7)

早排見到有朋友仔整咗象仔豆腐花,仲整得好靚,所以又嚟偷師整俾小小豬試下。

 

材料超級簡單:豆漿250ml、1/4茶匙食用石膏粉、1/2茶匙鷹粟粉、1湯匙水。

resources-(1)

 

用水把石膏粉和粟粉溶在一起。

resources-(2)

 

然後倒入象仔壺。

resources-(3)

 

然後將豆漿煮滾,一見到豆漿滾起(即起泡泡),就要馬上熄火啦。

resources-(4)

 

之後就將熱豆漿馬上倒入象仔壺,動作要快一定要一口氣把所有豆漿倒進去。

resources-(5)

 

之後蓋上壺蓋(不用扭實),靜待20分鐘。依個時候千其唔好移動象仔壺,否則會影響凝固。

resources-(6)

 

雖然話等20分鐘,不過為免有所影響,所以我等左半個鐘先打開。
夠鐘…食得….睇個樣都好似幾滑咁。

resources-(7)

 

雖然比起出面食嗰啲個賣相就差左啲啲,不過個味又真係唔錯。睇小小豬個為食樣就知啦,個傻仔仲食左我大半壺呀….哈哈哈。

resources-(8)resources-(9)

 

簡簡單單就有個好味熱甜品食真係唔錯,趁屋企仲有材料,等我下次再整個俾小小豬食,等佢開心下啦!

KinseyMaMa
一切以小小豬為中心,讓小小豬擁有一個快樂的童年為目標。同隻百厭豬一齊整嘢食又周圍去玩, 記錄我們這一家嘅生活傻事,讓大家可以陪同小小豬一起成長。