目瞪口呆!老公們的「新穎」做家務方法

Posted on May 25, 2014 By       2,325

屋企大家有份,老公和老婆互相分擔家務乃是平常事。然而,有些男士從小在家被服侍周到,可謂對家務沒有半點sense,從而鬧出不少笑話。綜合親子王國會員的討論,發現男士們最令人目瞪口呆的做家務方法是……

 

一、一塊布走天涯法
碗布、地布,傻傻分不清,總之是布,就拿來抹屋吧!

 

會員現身說法:
「條地布只過清水兩次抹勻全屋地板」
「用洗廁所條布抹阿仔啲玩具」
「一塊布抹晒全間屋,抹枱抹地都係同一塊布」
「抹抹下枱見到地下都有啲dirty喎,佢會順手用枱布抹埋地」
「地布用完掛去洗碗布度用」
「用廚房個洗碗盆幫我洗咗條地布」

 

小編也曾聽過有男友人將地布連同日常內外衣物放進洗衣機一同洗,實在太令我震驚!難道不知道地布很污糟!?

 

二、污糟抹屋法
老公肯分擔家務幫手抹屋當然高興,但如果抹完是更污糟的話,作為另一半該作何反應啊……

 

會員現身說法:
「廁所刷洗廚房」
「將個洗馬桶既廁所刷放咗上飯枱度」
「用支地拖拖完尿就咁渣乾(擰乾),唔換頭、唔洗、唔消毒再拖地」

 

呃……單是想想也覺得好.污.糟.啊!

 

三、蝦碌煮飯法
正所謂「好又一餐,唔好又一餐」,看過會員的討論後,覺得難吃實在算不上甚麼,不要發生意外就好……

 

會員現身說法:
「買魚返嚟就咁用清水洗表面,到食嗰時係成口鱗。魚肚裡面係污糟,仲有魚腮喺度」
「前一晚提佢聽日返嚟洗菜,點知由我講嗰刻,佢就開始浸,浸咗一日」
「用洗潔精煎牛扒」 (誤會了洗潔精是油)
「叫佢幫我抽個真空煲出嚟煲,佢竟然成個外殼一齊放上去煲」(好危險……)

 

四、馬虎晾衫法
晾衫雖然好簡單,但原來也不是人人會做啊!

 

會員現身說法:
「其中一邊褲管喺另一褲管裡面」
「晾衫將啲衫就咁晾上晾衫架度,啲衫一條條就咁放係架上咁生曬」

 

我家老公也常發生褲腳仍捲在褲管裡的晾衫方法,唉,不就是求其嘛!

 

五、方便浸碗法
吃完的碗筷不清洗,放在鋅盤,呃……小編就老實地說,有時我懶惰起來也會這樣的……

 

會員現身說法:
「自己食完啲碗唔洗浸係到」
「我返娘家,佢用完啲碗就放晒係到等我返去洗」

 

雖然老公做家務有時的確令人哭笑不得,不過,也有不少會員指自己的老公是家務能手,甚至比妻子做得更妥當。其實,不論是男是女,沒人天生出來就會做家務的,都是慢慢學習過來,抱著一顆為家庭付出的心而做啊!

 

原帖討論:
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=11724506&extra=page%3D1

 

蕭栽
熱血編輯部成員! 永遠十八歲之八十後人妻!