Posted on December 12, 2017 By

話咁快又到十二月,十二月大家都一定好忙,好忙咁買聖誕禮物、好忙咁佈置聖誕樹、工作都好忙。

今年因為我哋準備要搬,所以屋企無乜氣氛,聖誕樹又掉咗,上年用過嘅聖誕裝飾又Pack晒入箱,所以我屋企真係冇乜氣氛嘅。雖然佈置唔到屋企,但我仲可以幫手佈置娘家、同埋公司。 全文…


Posted on December 5, 2017 By

想別人尊重自己嗎? 想別人對自己有禮貌嗎?

昨日我下班的途中,我遇上一件事,令我非常憤怒,亦馬上聯想到教育孩子首要是教導他/她尊重別人、有禮貌。事緣我在便利店排隊等待付款的時候,我前面有一個男人,他將一張$100紙幣拋到收銀員面前「增值$100」,這個情景及行為讓我感到非常不適服!店務員雖然是服務性行業的工作者,但沒有必要受到這樣的對待,這個行為非常侮辱別人! 全文…


Posted on December 1, 2017 By

聖誕節是小朋友的長假期之一,除了安排一連串的聖誕Party、欣賞燈飾之外,還有甚麼好去處呢?

為大家介紹一個好去處,它能集齊放電、手作工作坊、親子活動於一身的好去處。遠離繁囂的都市生活,我們來到了位於馬灣的挪亞方舟,雖然這裡不能駕車前往,但交通非常方便。不駕車的話,柴可夫爸爸亦可以一同好好享受玩樂,玩樂過後亦可以一同在車上休息,都是很好的選擇。 全文…